over ons

Culivents

Culinaire Evenementen

 

Ruben Visser

 


Kookgek ben ik eigenlijk al mijn hele leven! Als hummel van zeven mocht ik voor het eerst voor mijn familie koken: ongeveer de hele voorraadkast belandde in de pan en mijn ‘gasten’ genoten. Zeiden ze….

Het vuur is duidelijk aangestoken door mijn Bourgondische ouders. Zij namen me in mijn jeugd bijvoorbeeld al mee naar de visserijdagen in Normandië. Al die prachtige verse vis die ik daar zag op de barbecue, die gamba’s, die hele kreeften: fascinerend vond ik dat! Ik wist heel zeker dat ik later de keuken in wilde, dus ging ik naar de koksopleiding.

Daarna heb ik in heel diverse keukens gewerkt voordat ik mijn eigen tent mocht runnen, mijn eigen keuken waar ik al m’n ervaring en inspiratie op los kon laten. Jarenlang ben ik toen bezig geweest met de laatste trends en de nieuwste keukenontwikkelingen volgen, totdat ik steeds meer ging verlangen naar een eenvoudige en pure keuken.

Ik wilde terug naar de basis en dook de boeken in. Hoe langer ik las en hoe dieper ik groef in de culinaire geschiedenis, hoe meer ik geboeid raakte door de smaken en bereidingen van eten door de eeuwen heen. Een nieuwe fascinatie was geboren! En toen ik Imke leerde kennen, was er helemaal geen ontkomen meer aan…

 

Imke Gerritsen

 


Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. Mijn moeder had destijds een biologisch-dynamisch fruitverwerkingsbedrijf: ze maakte jams, vruchtensappen, limonades en chutneys.
Als wij uit school kwamen, mochten (soms ‘moesten’) wij meehelpen met het verwerken van groenten en fruit: kratten vol aardbeien, meloenen, boontjes, vlierbessen moesten er dan schoongemaakt en/of gerist worden. Eindeloos veel meloenbolletjes hebben we geschept en aardbeien gesorteerd… Je werd er wel eens gek van, maar het had ook wel iets: samen aan de keukentafel tussen de kratten, een praatje, een grapje.

Iedere zaterdag gingen we met het hele gezin naar de boerenmarkt in Amsterdam. Van vaste bezoekers kregen we daar regelmatig culinaire cadeautjes, waaronder allerlei geweckte schatten. Eén keer kregen we een aantal weckflessen, gevuld met wilde eend en duinkonijn, van de familie Toxopeus die op Rottummeroog leefde van wat het eiland te bieden had. We hebben ze onlangs laten onderzoeken in een laboratorium, en wat bleek? Na meer dan honderd jaar is de inhoud nog steeds goed. Dat vind ik nou echt bijzonder!

 

Opgegroeid tussen de museumspullen en bijzondere verhalen, klopte het helemaal dat ik later met mijn moeder het Culinair Historisch Kookmuseum in Appelscha runde. Daar heb ik fijne jaren gehad en alle kennis komt nog dagelijks van pas in ons bedrijf.

Ik houd van eten met een verhaal, met aandacht bereid. Ik geniet van een mooie pot geweckte peultjes, maar ook van handgemaakt keukengerei en recepten die al generaties lang worden doorgegeven. En natuurlijk van een catering of workshop waarin ik anderen enthousiast kan maken voor óns verhaal! Ons verhaal over puur (h)eerlijk eten en culinaire tradities.